Information Society In de 'information society' waarin wij nu leven beschikken we over vele databronnen. Gegevens zijn, mede door het internet, voor iedereen makkelijker beschikbaar. In het bedrijfsleven worden in snel tempo verschillende systemen aan elkaar geknoopt in de hoop met betere informatie, betere beslissingen te nemen.
Information overload Maar wat als de structuur ontbreekt? Kunnen we uit de overvloed aan gegevens nog werkelijk informatie halen, die voor ons van toepassing is of ontstaat er een information overload? En is een makkelijk interpretatie of het trekken van conclusies een complete chaos geworden?
Keep it simple! Hoe gaan we al deze informatie simpel weergeven en communiceren? Als ik aan een informatie analyst vraag: 'leg het me uit alsof ik een kind van 6 ben', dan lukt dit niet altijd en komen er binnen luttele seconden weer moeilijke modellen op tafel. Hoe maken we de informatie zo simpel, dat het zelfs voor mijn kleine neefje te begrijpen is en dus ook voor het algemeen hoger management. :-)
Mindmapping
Mindmapping is een methode die ik vaak gebruik bij besprekingen. Door deze manier van aantekeningen maken, worden verbanden sneller zichtbaar en kun je sneller tot de kern komen. Maar in snel tempo komen er meerdere technieken en leuke voorbeelden beschikbaar.
Bijvoorbeeld het visuele woordenboek, waarin relaties te zien zijn tussen woorden en de manier waarop je een woord opzoekt geheel op z'n kop wordt gezet. Of op een visuele manier zoeken in de databases van Amazon via blackdogair.com. Ook het belang en het gebruik van dashboards neemt toe. Mensen willen aan de hand van een aantal metertjes zien hoe de business ervoor staat en waar het 'gaspedaal' nog even moet worden ingedrukt om het 'doel' te behalen, net zo simpel als in de auto.
Boeiend dus om dit bij te houden. Vanaf deze site wil ik jullie op de hoogte houden van deze ontwikkelingen. Niet op een wetenschappelijke manier, zoals bij de wetenschappelijke periodieke tabel van visualisatie, maar gewoon lekker simpel.
Wilbert
|
dinsdag 20 februari 2007
|
1